Gamle fredrikstad , Voldgaten 5

 • Adresse:

  Voldgaten 5

 • Prisantydning:

  NOK 5 590 000

 • Totalpris:

  NOK 5 738 570

 • Matrikkel:

  302/5/3

 • Areal:

  Primærrom: 87 m², Bruksareal: 87 m²,


Velkommen til Nord-Europas best bevarte festningsby

Gamlebyen i Fredrikstad, med sin enestående bybebyggelse innenfor de godt bevarte festningsverkene fra 1660-tallet, omtales som Nord-Europas best bevarte festningsby. Den er også regnes som Norges første renessanseby med sin kvartalstruktur i regelmessig mønster. Det var her Mossekonvensjonen ble undertegnet av kronprins Carl Johan på vegne av den daværende svenske kongen. Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad. Den ble grunnlagt i 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Frederik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen og den første som kongen tillot å oppkalle etter kongen selv. 

Rett før århundreskiftet (1900) brant store deler av kvartalet med Voldgaten i Gamlebyen ned til grunnen. Voldgaten 5 ble gjenoppbygget i 1901 og var i mange år i Denofa Fabrikker sitt eie som bolig for fabrikkens direktører. Gården ble senere overtatt av Herr og Fru Borchsenius og fungerte som "Borghild Graarud Borchsenius Fødehjem" . Gården ligger i "Det fjerde kvartal", som hovedsakelig er bygget mellom 1850 og 1900. Bygningene i kvartalene her er i ny renessanse og sveitserstil.

Beskrivelse

Denne leiligheten er noe helt for seg selv.  En gjennomført og totalrenovert (2022)  loftsleilighet i en av Gamlebyens ærverdige bygårder med en liten bakgård - og som en av svært få med egen, usjenert balkong.  Leiligheten er gjennoppbygget etter å ha vært ribbet ned til bjelkelag og takstoler.  Gården ligger i "fjerde kvartal" og  vender ut mot vollgravene og Kongsten fort i øst.  Rett over gaten ligger idyllen som skapes av vollene med sine store, flotte eiketrær - og vollgraven.

Renoveringen i 2022 er dyptgripende og omfattende får gården - og i sær for denne leiligheten:
-  Nytt elektrisk anlegg i leiligheten (skjult anlegg)
-  Ny belysning / spotlights
-  Ny veranda med nye, isolerte vegger, kledning, vinduer, dobbeltdør osv.
-  Ny membran og avløp fra terrasse
-  Ny overflate himling i malt trepanel med isolasjon og skjult anlegg
-  Ny overflate de fleste vegger i malt trepanel og våtroms plater
-  Nytt gulv i Eikeparkett og keramiske fliser
-  Nye vinduer ihht. krav ved rehabilitering
-  Nytt bad ihht. nyere krav
-  Nye vannrør og avløpsrør med rør-i-rør system ihht. nyere krav
-  Ny VVB
-  Nytt kjøkken med nye hvitevarer
-  Nye vegger: innvendige vegger er nye
-  Nye dører: ny branndør inngang, ny verandadør og nye innerdører
-  Nytt/forsterket bjelkelag med isolasjon, lydtrinnsplater  (+lydhimling i etasjen under).
-  Ny vedovn
-  Ny brannrømningsvei, med dør, balkong og stige
-  Rehabilitert gamle synlige murvegger og piper innvendig

For arbeider utført i gården se "eierbrev" i salgsoppgavens vedlegg.

Innhold

Leiligheten inneholder:  Hall, stor stue med kjøkken/barløsning - og utgang til egen balkong, 2 soverom og bad/wc med opplegg for vaskemaskin.   I bakgården er det oppført et felles uthus der hver av gårdens tre leiligheter har en egen bod.

Standard

I tilllegg til å være ny fremstår leiligheten som meget gjennomført, med palett og materialbruk som skaper et dempet, eksklusivt inntrykk.

Den er innredet akkurat slik man kan forestille seg at en loftsleilighet skal være. 

Eklektisk, med materialer som veksler mellom det rene, stramme og det mer rustikke og industrielle.  Særlig tydelig er dette i det store, åpne stue/kjøkkenrommet der en stor, høy endevegg av teglstein dels bidrar til å fremheve den høye himlingen - og dels lager en kontrast mot det stramme, moderne kjøkkenet.

Badet er på samme vis et møte mellom ulike materialer: Keramiske fliser, tegl, glass, tre og sort VVS.  De delvis synlige, hvittede takbjelkene fremstår som et rustikt innslag. 

Downlighbelysningen fungerer dels som god almennbelysning, men også som effektbelysning der lyskjeglene møter teglstensveggen.  Gulv er belagt med eik parkett og keramiske fliser. Vegger er belagt med panel og synlig tegsltein. Dette gir i kombinasjon med delvis synlige takbjelker et fint særpreg til interiøret. Den frittstående pipen av tegl fremstår som et skulpturelt element i det åpne rommet.

Kjøkken.

Kjøkkenet har en velutstyrt og moderne innrettet kjøkkeninnredning med stramme malte, mørke fronter, benkeplater av heltre - og stramme linjer.  Dette er et naturlig samlingspunkt når maten lages, men også etterpå. Langs veggen er det plassert en skaprekke med plass for kjøl/frys. Innredingen er forøvrig utstyrt med induksjonstopp med intergrert omluftventilator, stekeovn, oppvaskmaskin.

Bad

Badet er meget delikat og industriellt moderne,  ustyrt med servantinredning med sort, heldekkende vask, sort vegghengt wc, dusjvegg og sort dusjgarnityr.  Opplegg for vaskemaskin.  Et takvindu kaster behagelig lys inn i rommet.

Det er angitt TG 2 for manglende mekanisk avtrekk.  Dette er anbefalt etablert på baderom og generelt.

Balkong

Leiligheten har en skjermet, fin balkong med adkomst fra stuen.  Balkongen er inntrukket i takonstruksjonen og bidrar til å trekke lyset inn i stuen og kjøkkenet.

Uteareal

Gården har en skjermet, brosteinbelagt, intim liten bakgård med adkomst gjennom et smug som leder fra gaten og inn til inngangspartiet.

Soverom

Begge soverommene har synlige takbjelker og overlysvinduer.

Beliggenhet

Gamlebyen i Fredrikstad er også noe helt for seg selv.  En pitoresque liten by i byen, med gammel, verneverdig bebyggelse, smale brosteinsbelagte gater og torg, omgitt av festningsverk og voldgraver. Her finner du et bredt utvalg av cafeer, restauranter, butikker, gallerier og museer. På en alminnelig hverdag er byen rolig - i helgene og om sommeren fylles byen av liv i gater og på torg.  Det blir ikke mindre eksotisk av at du hvert kvarter kan krysse elven med byfergen over til bysiden (på tre minutter) og derfra kan spasere til jernbanestasjonen på mindre enn fem minutter.  Du kan også velge å ta fergen ned forbi Isegran og inn i Ælvebyen Fredrikstad. Når dine venner utenbys fra kommer på besøk sliter de med å forstå at dette er ekte. Det er sånn vi har det her i Fredrikstad.

Gamlebyen ligger på Glommas Østside -  en overraskende kort fergetur fra Fredrikstad sentrum og jernbanestasjon. Dette er sentralt, kun noen få minutter kjøring til Fredrikstad sentrum. Byen er omgitt av voller, vollgraver og store, grønne parkområder som leder videre til en golfbane - og bortenfor den ligger et fint turområde ut mot Torsnes. I nærområdet finnes skoler, barnehager, idrettsanlegg, utendørs badepark, flere dagligvareforretninger og forretningssenter. Leiligheten ligger i tredje etasje i en av gamlebyens trivelige bygårder - i "fjerde kvartal" - rett innenfor "Vollane" og voldgravene syd/øst i Gamlebyen.  Dette er historiske omgivelser rett innenfor øya Isegran - som er hevdet å være Alv Erlingssons private borganlegg allerede på 1200-tallet.

Felleskostnader

1 800 pr. mnd. Inkl. kommunale avgifter og eiendomsskatt, ekskl. renovasjon.

Sameie

,

Hva skjer i gården / vedlikehold etc.

Eierseksjonssameiet arbeider med planer om å rennovere felles uthus i bakgården.

Rentekostnader fellesgjeld

Eierseksjonssameiet har ingen felles gjeld.

Regnskap

Eierseksjonssameiett har ikke ekstern regnskapsfører og har et meget forenklet regnskap. Regnskap og drift besørges av beboerne i fellesskap.

Vedtekter / husordensregler

Det foreligger vedtekter og husordensregler i eierseksjonssameiet.

Tilstandsgrader (TG2/TG3) fra tilstandsrapport:

Det er angitt TG 2 for manglende mekanisk avtrekk.  Dette er anbefalt etablert på baderom og generelt. 
Det er ikke gitt anmerkninger TG3 for noen elementer.

Selgers egenerklæringsskjema

Selger har ikke tegnet boligsegerforsikring.  Selger har laget et "eierbrev" der han har beskrevet ulike forhold om eiendommens historie, tiltak og utførte arbeider.

Eierseksjonsloven

Det opplyses om at ingen kan eie mer enn to boligseksjoner i sameiet, jfr. Lov om eierseksjoner §23

Boligens areal

Primærrom: 87 kvm, Bruksareal: 87 kvm

Følgende rom er oppgitt som primærrom:  Entre, hall, stue/kjøkken, 2 soverom, bad/wc.

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte tilstandsrapport for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser.

De oppgitte areal for BRA og P-ROM er oppgitt som målbart areal basert på NS 3940.  For boliger med skråtak er målbart areal begrenset til 60 cm utenfor 190 cm takhøyde.  For denne loftsleiligheten innebærer det at "gulvareal" er større enn det som er oppgitt som BRA og P-ROM.

Tomt

Areal: 261 kvm, Eierform: Eiet tomt

Tomten er fellesareal for seksjonseierne.

Byggemåte

Leiligheten er en innredet loftseteasje i et eldre boligbygg fra ca 1901 - inndelt i tre eierseksjoner. Leilighetenes gulvareal er tilnærmet like.  Ulikheten i areal beror på måleregler for boliger med skråtak. Bygningen er oppført i trekonstruksjoner med kledning av tre og takstein av tegl. Inngang fra gårdsrommet mellom bolighuset og uthuset.   Bebyggelsen i Gamlebyen er underlagt strenge vernebestemmelser. Leiligheten er totalrenovert etter et brannskade i 2021, uten personskade og tap av liv. Etasjen er ribbet helt inn til takbjelkene, bjelkelag og reisverk fra innsiden. Gulv, vegger, tak, elektro og røropplegg er bygget opp fra bunnen og fremstår i dag som nytt. Boligen er ikke bebodd etter at gjennoppføringen er ferdigstillet våren 2022. Under gjennoppføringen er byggets varslingssystem og fluktveier oppgradert. I bakgården er det et gammelt uthus der hver seksjonseier har egen, avdelt bod. Boden tilhørende denne leiligheten utgjør ca 5 kvm - med stor takhøyde. Eierseksjonssameiet vil i løpet av 2023 se på muligheten for å oppgradere bygget der bodene er plassert.  Den innbyrdes fordelingen av bodareal vil være avvikende ift. det som fremkommer av seksjoneringsbegjæringen.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest.

Adgang til utleie

Leiligheten er registrert som en boenhet.

Oppvarming

Det er lagt elektriske varmekabler i baderomsgulv.  Det er montert peis sentralt i stuen for fyring med ved.  I en feierrapport utarbeidet før branntilfellet i 2020 er det angitt en rekke mangler som omhandler hele bygget. Sameiets formann opplyser at tilnærmet alle punkter er utbedret og at det vil bli foretatt en ny kontroll fra brann- og feiervesen i løpet av året.

Energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter E

Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler.

Energiforbruk

Eiers forbruk av strøm tidligere år har ikke vært representativt for alminnelig bruk.
Energiforbruket vil variere fra husstand til husstand.

Kommunale avgifter

Kr. 1 335 pr. år

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. pr. Formuesverdi som sekundærbolig kr. pr. Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Bevaringsverdig

Eiendommene i Gamlebyen er underlagt strenge vernerestriksjoner.

Regulering

Eiendommen omfattes av reguleringsplan nr 420 for Gamlebyen.  Formål:  660 - Bevaringsområder. 110 - Boliger.  Det er utarbeidet reguleringsbestemmelser til planen.  I kommuneplanens arealdel avsatt til ulike formål og hensyn:  530 - Hensyn friluftsliv, H530-KFO, 550 - Hensyn landskap, H550-KULA, 570 - Hensyn kulturmiljø, H570-ØFK, 810 - Krav om felles planlegging, H810, 1130 - Sentrumsformål.  Det er igangsangsatt Områderegulering for Gamlebyen, Kongsten og Hagebyen.

Planer under arbeid

Det er igangsatt et utredningsarbeide for naboeiendommen (NRK) med tanke på mulig utbygging - omdisponering av areal.

Vei/vann/avløp

Kommunalt tilknyttet.

Tilbehør

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer som ikke er integrert i innredningen, medfølger ikke i handelen. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Eier har ikke tegnet boligselgerforsikring.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Stavlund as har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.  Boligkjøperpakken gir også forsikring mot dobbel boligforsikring ( Renteforsikring ved mellomfinansiering ).  Se nærmere vilkår.

Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post eller SMS: 91 35 31 25 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.

Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Lov om hvitvasking

Eiendomsmeglingsforetak plikter etter lov om hvitvasking å gjennomføre kontrollhandlinger knyttet til kjøper og selgers identitet og forhold knyttet til gjennomføringen av handelen. Dette omfatter også opplysninger om kundeforholdets formål og tilsikrede art. For kjøper må kontroll av legitimasjon skje senest ved inngåelse av kontrakt. Signering med bankID er regnet som gyldig legitimasjonskontroll. Ved oppdrag hvor juridiske personer (selskap) er part må eiendomsmegler også gjennomføre kontroll av hvilke fysiske personer som kontrollerer selskapet (reelle rettighetshavere). Dersom megler ikke klarer å gjennomføre pålagte kundetiltak må megler avvise kunden og oppdraget. Megler har også plikt å melde forhold som ikke er avklart og fremstår som mistenkelige til Økokrim. Megler kan også i enkelte tilfeller har plikt til å stanse gjennomføringen av handelen.

Eiendomsmegler plikter å gjennomføre ytterligere undersøkelser knyttet til handelen basert på kjøpers egenkapital eller andre forhold knyttet til kjøper. Kjøper oppfordres til å innbetale den delen av kjøpesummen som er egenkapital i en overføring fra egen bankkonto i norsk bank.

Salgsbetingelser

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.   Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Heftelser

Legalpant tilsvarende 2 G for panterett til sameiet.
Iht. lov om Eierseksjonssameier §30, er sameierne overfor sameiets kreditorer ansvarlig i forhold til sin sameiebrøk. Ved manglende betaling av fellesutgifter har sameiet lovbestemt pantesikkerhet i den enkelte eierseksjon inntil 2 ganger folketrygdens grunnbeløp.

På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. For nærmere informasjon om dette gjelder denne eiendommen, se oversikten over tinglyste heftelser. Dersom det ønskes mer informasjon, ta kontakt med megler.

Adresse og matrikkel

Voldgaten 5, 1630, Gamle fredrikstad, Gnr. 302 bnr. 5 snr. 3 i Fredrikstad kommune
Ideell andel av sameiet: 108/364

Oppdragsnummer

192-22-0058

Vedlegg til salgsoppgave og kjøpekontrakt

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det reguleringsbestemmelser med kart, tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger, energiattest mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.

Det gjøres oppmerksom på at Stavlund AS avd. Fredrikstad sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Behandling av personopplysninger

Det gjøres oppmerksom på at foretaket behandler personopplysninger og all behandling skjer iht. personvernregelverket. Meglerforetaket behandler kun personopplysninger som er nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det gjøres oppmerksom på at vi deler dine personopplysninger med offentlige myndigheter i den utstrekning det er nødvendig og med virksomheter som tilbyr tjenester for gjennomføring av oppdraget. For mer informasjon se personvernerklæring på www.partners.no.

Dokumenter

Prospekt Voldgaten 5

Nøkkelinformasjon

 • Oppdragsnummer

  192220058

 • Prisantydning

  NOK 5 590 000

 • Samlet sum

  NOK 5 590 000

 • Total kostnad

  NOK 5 738 570

Visning

Etter avtale med megler

Meld deg på visning

Megler

Hurtigvalg: