Fredrikstad , Veumveien 117

 • Adresse:

  Veumveien 117

 • Prisantydning:

  NOK 5 450 000

 • Totalpris:

  NOK 5 600 070

 • Matrikkel:

  211/16

 • Areal:

  Primærrom: 193 m², Bruksareal: 222 m²,


Beskrivelse

Boligen er betydelig oppgradert og ligger usjenert sør/vestvendt med gode solforhold og fin utsikt. Mange fine uteplasser og romslig vinterhage til helårsbruk m/varmekabler gulv bygget 2010/11 med Ca 60m2 ute terrasser. Boligen er over 2. plan med ny innredet hybel, egen inngang i 2017, m/ alle hvitevarer og møblert i underetasjen på ca 46 m2. Alle vinduer i underetasje er nye, ny inngangsdør, samt nytt el anlegg, og med komfyrvakt. Pent ny innredet anneks 2016 full isolert, nytt el anlegg, varmekabler i flislagt gulv, nye vinduer og ny inngangsdør. Det meste av det elektriskeanlegget er nytt, 2017/18- 2022 som inntak vegg, nytt sikringsskap, med nye kurser til hele boligen, med komfyrvakt i begge kjøkken og ny egen kurs til Easee smartlader til elbil. Ny 300 l. varmtvannsbereder 2022 med smartstyring, det samme for varmepumpe, varmekabler gulv. Betydelig renovert de siste årene fra 2010 til 2022. Boligen ligger sentralt til i et boligområde med sprett bebyggelse på Ambjørnrød. Et boområde med nær tilknytning til barnehager, skoler, butikker og byens sentrum. Flotte Fredrikstadmarka i umiddelbar nærhet. Godt utnyttet og flott opparbeidet hage. Garasje.

Standard

Boligen er godt vedlikeholdt og holder en normalt, god standard. Det er behov for oppgradering av våtrommene. Kjøkken og stue i hovedetasjen ble pusset opp med ny innredning og overflater i 2011. Gulver er belagt med laminat, fliser og noe korklaminat. Vegger har malt mdf-panel, tapet, skiferflis og flis. Malt panel i himlinger. Rom under terreng er i betongkonstruksjoner, med pusset og malt overflater.

Kjøkken

Pent kjøkken fra 2011 med lyse, profilerte fronter og heltre benkeplatre. Mosaikkflis mellom over- og underskap. Integrert komfyr, platetopp, micro og ny oppvaskmaskin. Ventilator i overskap. Frittstående kjøleskap medfølger.

Kjøkkenet i kjelleren har slett, hvite fronter og laminat benkeplate. Ventilator i overskap. Komfyr og kjøleskap medfølger.

Bad

Badet i 1. etasje er flislagt og innredet med baderomsinnredning med skaper og servant, toalett og dusjnisje.
Vaskerommet har flislagt gulv og malerstrie på vegg. Opplegg for vaskemaskin og utslagsvask.
Badet i kjelleretasjen er pusset opp som egeninnsats. Vaskemaskin medfølger.
TG3: Våtrommene må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

Beliggenhet

Eiendommen ligger rett på østsiden av boligfeltet på Ambjørnrød, ca. 7 minutters kjøring fra Fredrikstad sentrum. Området er svært populært blant barnefamilier. Det er kort vei til Ambjørnrød barneskole og Kvernhuset ungdomsskole. I nærheten ligger Skogstrand IL, som har håndball, fotball og barneidrett. En gåtur unna er Fredrikstad-marka, med 12 km lysløype, Skihytta og praktfulle turmuligheter året rundt. Det er ca 10 min til E6 ved Solli og 15 min til Kalnes.

Løpende kostnader

Spesifikasjon over løpende kostnader:
Årlig internettilknytning utgjør kr 900,-/mnd for tv/internett. Leverandør Telia.
Alarm og evt. bygg-/innboforsikring kommer i tillegg.
For strømkostnader, se energiforbruk.
Ovenstående er basert på nåværende eiers/husstands senere års forbruk/utgifter. Dette vil variere avhengig av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, egne fordelsavtaler, kanalvalg, hastighet på bredbånd etc.

Forsikring

Landbruksforikring Polisenummer: 32415113

Tilstandsgrader (TG2/TG3) fra tilstandsrapport:

Det foreligger tilstandsrapport med takst fra Grydeland Eiendom AS datert 11.10.2022.  Tilstandrsapporten er utarbeidet iht. forskrift til avhendingsloven som trådte i kraft 1.1.2022.  Tilstandsrapporten angir avvik for ulike bygningsdeler iform av tilstandsgrader (TG) på en skala fra TG 0 til TG 3 der TG 0 er beste tilstandsgrad.  Tilstandsgrader angitt med TG  2 kan kreve tiltak.  Tilstandsgrader angitt med TG3 angir store, eller alvorlige avvik som krever tiltak utbedring straks, eller innen kort tid.  For TG 2 og TG 3 skal det angis et kostnadsoverslag for det enkelte bygningselement. For bygningsdeler som ikke er undersøkt, eller som ikke har vært tilgjengelig for undersøkelse angis disse med tilstandsgrad TG IU.  

I tilstandsrapporten for denne eiendommer er det angitt tilstandsgrader for 35 ulike bygningsdeler.  Av disse er et bygningselementer gitt TG0 og TGIU.   12 bygningselementer er gitt tilstandsgrad 1.  17 bygningselementer er gitt tilstandsgrad 2.   3 Bygningsdeler er gitt TG3.  Der det er foretatt hulltaking for undersøkelse av fukt ifm. våtrom er dette angitt i rapporten.

I tilstandsrapport er følgende elementer gitt tilstandsgrader 2 og 3:
TG3:
Våtrommene må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. (grunnet alder)
TG2: Yttertak; grunnet alder. Utvendig panel; noe mangelfull utlufting bak panel, regisert råte enkelte steder. Loft; Begrenset/dårlig ventilering. Radon; ikke foretatt måling. Pipe ildsted, grunnet alder. Kjeller; begrensert ventilering/gjennomlufting. Innedører; Lav takhøyde dører i 2. etg. Tekniske installasjoner V/A grunnet alder. Drenering; grunnet alder. Tomteforhold; registert skråriss, som er symtom på setning og noe sprekk i støttemur.

Det forutsettes at interessenter til eiendommen har lest og satt seg inn i tilstandsrapptortens innhold, herunder de respektive bygningselementers tilstandsgrader og begrunnelsen for disse.  Det anbefales å rådføre seg med fagfolk slik at den enkelte interessent får rett forståelse av tilstandsgradenes omfang og konsekvens. Tilstandsrapporten utgjør en del av salgsoppgaven.

Selgers egenerklæringsskjema

Selger har kommentert på følgende spørsmål i egenerklæringsskjema som er en del av salgsoppgaven:
- Det eletriske anlegget er oppgradert. Samsvarserklæringer følger vedlagt.
- Eier har bygdt terrasse og vinterhage
- Blir tinglyst veirett mellom naboene (se vedlegg til salgsoppgave)

Boligens areal

Primærrom: 193 kvm, Bruksareal: 222 kvm
De oppgitte arealer er hentet fra tilstandsrapport avholdt 11.10.2022 utført av Grydeland Eiendom AS Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.
BOLIG:
U . etasje/kjeller:
Bruksareal: 75 m².
Primærrom: 46 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom: Trapperom, entrè, soverom, kjøkken, stue og bad
Sekundærrom: 29 m². Følgende rom er oppgitt som sekundærrom: To boder.

1. etasje:
Bruksareal: 103 m².
Primærrom: 103 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom: Entrè, trapperom, bad, vaskerom, stue, spisestue, kjøkken, vinterstue og soverom.


2. etasje:
Bruksareal: 44 m².
Primærrom: 44 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom:  Trapperom, stue, 2 soverom

ANNEKS:
Bruksareal: 16 m².
Sekundærrom: 16 m². Følgende rom er oppgitt som sekundærrom:  Bod

GARASJE:
Bruksareal: 24 m².
Sekundærrom: 24 m². Følgende rom er oppgitt som sekundærrom:  Garasje

Total  Bruksareal:  262 m²  Total Primærrom:  193 m²

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte tilstandsrapport for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser.

Adkomst

Se vedlagte kartanvisning. Det vil bli skiltet med Stavlund Eiendomsmegling visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Tomt

Areal: 2 240 kvm, Eierform: Eiet tomt
Øst for eiendommen ligger en uregulert og ubebygd tomt med Gnr. 211, Bnr. 42 med et tomteareal på 769 kvm. Selger har også hjemmel på denne tomten. Det gjøres oppmerksompå at denne tomten ikke medfølger salget. Evt justering av gjerde må påregnes.

Garasje / Parkering

Det er garasje på 24 kvm, samt godt med parkering på tomten. Det er også montert el.bil lader.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger ikke ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse iflg. kommunen. I henhold til plan- og bygningsloven § 21-10 (5) utstedes det ikke lengre ferdigattest for tiltak det er søkt om før 1/1-98. Dette innebærer at byggverkene lovlig kan brukes og omsettes uten at det foreligger ferdigattest. Det betyr imidlertid ikke at ulovlige bygde tiltak blir lovlige.

Det gjøres oppmerksom på innredede rom i kjeller ikke er omsøkt eller godkjent av kommunen, noe som er et krav ved bruksendring. (Megler har undersøkt i kommunen, men finner ikke tegninger over kjelleren, det er derfor usikkert hva kjelleren har blitt bygget som) Det er uklart om de aktuelle rommene oppfyller tekniske krav slik at de kan godkjennes for varig opphold etter gjeldene tekniske forskrift bl.a. til rømningsveier og lys. Kjøper bærer selv ansvaret for å søke godkjenning, og utføre nødvendige arbeider, dersom man ønsker å bruke disse rommene som soverom og kjellerstue.

Barnehage / skole i området

Se vedlagte nabolagsprofil.

Adgang til utleie

Boligen er godkjent som en boenhet. I kjeller er det hybel (en del av boligen) som p.t er utleid, med gjennsidig oppsigelse på 3 mnd.
For utleie av deler av boligen kan det medføre krav om godkjennelse iht. plan- og bygningsloven om varig oppholdsrom. I tillegg kan det medføre søknadsplikt overfor plan- og bygningsmyndighetene for selvstendig boenhet. Selger har ikke søkt om slike godkjennelser og bærer ingen risiko/ansvar for at slike godkjennelser gis.

Oppvarming

Boligen varmes opp med varmekabler, panelovner, varmepumpe, peis/vedovn.

Energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G

Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler.

Energiforbruk

Ca kr. 25.000,- pr. år.
Eiendommen har også vedfyring.
Energiforbruket vil variere fra husstand til husstand.

Kommunale avgifter

Kr. 22 007
Hvorav eiendomsskatten utgjør kr. 7.000,-.

Eiendomsskatt

Det er i Fredrikstad kommune vedtatt eiendomsskatt. Eiendomsskatten utgjør X promille av beregningsgrunnlaget. Det gjøres spesielt oppmerksom på at beregningsgrunnlaget vil være høyere for boliger som benyttes som sekundærbolig.

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. 1 184 737 pr. 01.01.22 Formuesverdi som sekundærbolig kr. 4 265 053 pr. 01.01.22 Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Regulering

Eiendommen ligger i uregulert område, men iht til kommuneplanen ligger den i område avsatt til bebyggelse og anlegg. Vi gjør oppmerksom på at område øst for eiendommen, er det nå regulertet område for lavblokker og små husbebyggelse. Planid 01061054 Brønnerødlia. (Kopi av planen kan fåes ved henvendelse til megler). Se vedlagte reguleringsplans kart som angir ny bebyggelse.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Tinglyste rettigheter og forpliktelser

20.10.22 Tinglyst veirett med nabo. Felles vedlikeholdsplikt. (se vedlegg)

Vei/vann/avløp

Offentlig vei, vann og avløp i henhold til informasjon fra Fredrikstad kommune. Det er private stikkledninger fra eiendommen og ut i det offentlige ledningsnettet.
Kommunen er igang med å fornye vann- og avløpsledninger i området.
Generelt pålegg i området om utkobling av taknedløp.

Tilbehør

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt.  Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring gjennom Anticimex forsikring.
Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt salgsoppgaven og interessenter må sette seg inn i dette dokumentet før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selges ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel, vil Claims handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.

Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post eller SMS: 91 78 22 96 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.

Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Lov om hvitvasking

Eiendomsmeglingsforetak plikter etter lov om hvitvasking å gjennomføre kontrollhandlinger knyttet til kjøper og selgers identitet og forhold knyttet til gjennomføringen av handelen. Dette omfatter også opplysninger om kundeforholdets formål og tilsikrede art. For kjøper må kontroll av legitimasjon skje senest ved inngåelse av kontrakt. Signering med bankID er regnet som gyldig legitimasjonskontroll. Ved oppdrag hvor juridiske personer (selskap) er part må eiendomsmegler også gjennomføre kontroll av hvilke fysiske personer som kontrollerer selskapet (reelle rettighetshavere). Dersom megler ikke klarer å gjennomføre pålagte kundetiltak må megler avvise kunden og oppdraget. Megler har også plikt å melde forhold som ikke er avklart og fremstår som mistenkelige til Økokrim. Megler kan også i enkelte tilfeller har plikt til å stanse gjennomføringen av handelen.

Eiendomsmegler plikter å gjennomføre ytterligere undersøkelser knyttet til handelen basert på kjøpers egenkapital eller andre forhold knyttet til kjøper. Kjøper oppfordres til å innbetale den delen av kjøpesummen som er egenkapital i en overføring fra egen bankkonto i norsk bank.

Salgsbetingelser

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.   Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.

Heftelser

§ 6-1.Lovbestemt pant i fast eiendom.
(1) For skattekrav etter lov av 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane har vedkommende kommune panterett foran alle andre heftelser i den eiendom skattekravet gjelder.
(2) Samme panterett har en kommune og kommunale etater for følgende særlige eiendomsavgifter:
a) avfallsgebyr etter lov 13.mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall,
b) feieavgift etter brann- og eksplosjonsvernloven § 28 annet ledd
c) årsgebyr for vann og avløp etter lov 16. mars 2012 nr. 12 om kommunale vass- og avløpsanlegg.

På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. For nærmere informasjon om dette gjelder denne eiendommen, se oversikten over tinglyste heftelser. Dersom det ønskes mer informasjon, kontakt megler

Adresse og matrikkel

Veumveien 117, 1615, Fredrikstad, Gnr. 211 bnr. 16 i Fredrikstad kommune

Oppdragsnummer

192-22-0029

Vedlegg til salgsoppgave og kjøpekontrakt

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det reguleringsbestemmelser med kart, tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger, energiattest mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.

Det gjøres oppmerksom på at Stavlund AS avd. Fredrikstad sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Behandling av personopplysninger

Det gjøres oppmerksom på at foretaket behandler personopplysninger og all behandling skjer iht. personvernregelverket. Meglerforetaket behandler kun personopplysninger som er nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det gjøres oppmerksom på at vi deler dine personopplysninger med offentlige myndigheter i den utstrekning det er nødvendig og med virksomheter som tilbyr tjenester for gjennomføring av oppdraget. For mer informasjon se personvernerklæring på www.stavlund.no.

Dokumenter

Prospekt Veumveien 117

Nøkkelinformasjon

 • Oppdragsnummer

  192220029

 • Prisantydning

  NOK 5 450 000

 • Samlet sum

  NOK 5 450 000

 • Total kostnad

  NOK 5 600 070

Visning

Etter avtale med megler

Meld deg på visning

Megler

Hurtigvalg: